Basisonderwijs

De Middeleeuwse Stad lespakket voor groep 6

Stichting Stadsgidsengilde  biedt het lespakket De Middeleeuwse Stad aan in samenwerking met Bibliotheek CultuurPunt Altena.  Het lespakket is ontwikkeld door Erfgoed Brabant.

In de klas wordt een middeleeuws landschap uitgerold in de vorm van een vloerkleed. Waar zouden de boeren het land gaan bewerken? Wat is de beste handelsplek? Op welke plaatsen wilden de mensen graag wonen? Hoe ontstond een stad? Met behulp van een kasteel, boerderijen, huisjes, een klooster en een stadhuis krijgt de middeleeuwse stad langzaam maar zeker vorm. Daarna beleven de leerlingen het leven in de middeleeuwse stad door middel van bijzondere voorwerpen van die tijd.

Aansluitend op het lespakket gaan de leerlingen met een stadsgids door de vesting van Woudrichem om de middeleeuwse stad te verkennen.

 

Open Klassenmonumentendag voor groep 7 & 8

De Open Klassenmonumentendag is in het leven geroepen om kinderen vertrouwd maken met de term ‘monument’ en de betekenis daarvan. Kinderen leren beseffen dat een monument een gebouw kan zijn maar dat er verschillende typen monumenten zijn en dat achter elk monument een verhaal zit.

Door schoolkinderen in aanraking te laten komen met monumenten, wordt een basis gelegd voor een latere waardering voor monumenten en daarmee voor erfgoed en geschiedenis in het algemeen.

Ieder jaar is er een ander thema. Het stadsgidsengilde past de activiteiten voor de leerlingen aan op dat thema.

Voortgezet onderwijs

Torenklimmen

Met verschillende scholen uit het voortgezet onderwijs organiseren wij  het beklimmen van de Martinustoren in aansluiting op het project van de school. Voor de verschillende mogelijkheden kunt u contact met ons opnemen.

Kunst in Altena

Ieder jaar is de "Martinustoren" het onderdak voor een kunstzinnige ontdekkingstocht voor leerlingen van het voorgezet onderwijs in samenwerking met "Kunst in Altena".

Klik hier voor de expositie van dit jaar.